Mléčný krupicový nákyp
Ingredience
Citronová kůra |
1 špetka |
Cukr krupice |
150 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko plnotučné |
0.375 l |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Pšeničná krupice |
130 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žloutky s polovinou cukru utřeme do pěny, přidáme pevný sníh ušlehaný se zbylým cukrem a přisypeme krupici a citronovou kůru. Vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané nákypové formy a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
- Upečený nákyp nakrájíme na dílky jako dort a zalijeme vroucím mlékem smíchaným s 20g másla a vanilkovým cukrem. Mléko necháme do nákypu vsáknout pod pokličkou.
- Nákyp můžeme podávat teplý i studený.