Křupavý bramborový koláč

Ingredience


Brambory vařené 1 kg
Máslo čerstvé 85 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Olej olivový 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 3 ks
Slanina vepřová 200 g
Sůl 1 špetka
Tymián sušený 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vařené oloupané brambory nakrájíme na tenká kolečka. Dno kulaté zapékací mísy zalijeme máslem, doprostřed dáme pár smítek tymiánu. Část brambor v kruzích rozložíme do kola tak, aby zakryly celé dno.
  2. Zbytek bramborových plátků dáme do mísy, přelijeme je zbytkem másla, přidáme špetku muškátového oříšku, tymiánu, soli a pepře. Na pánvi zahřejeme 3 lžíce olivového oleje a osmahneme na něm šalotku. Přidáme nakrájenou slaninu a směs přimícháme k bramborám a navršíme do zapékací mísy.
  3. Po upečení necháme krátce vystydnout a vyklopíme.