Florentský smetanový dort
Ingredience
Čokoláda hořká |
135 g |
Cukr krupice |
30 g |
Cukr moučkový |
120 g |
Likér mandlový - Amaretto |
6 polévková lžíce |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
60 g |
Piškotový korpus vaječný |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
450 ml |
Tresť rumová |
4 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Středně velkou mísu vyložíme přilnavou fólií. Vyšší piškot 23x12,5 cm nakrájíme na 1 cm silné plátky, každý plátek přeřízneme na 2 trojúhelníky. Trojúhelníky pokapeme 3 lžícemi mandlového likéru. Vyložíme jimi formu a zbytek odložíme.
- 90 g čokolády rozpustíme ve vodní lázni. Zbytek čokolády nastrouháme nahrubo. V míse utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu a zbytek likéru. Vymícháme hladký hustý krém. 300 ml smetany ušleháme se 2 lžičkami kávové tresti na tuhou šlehačku. Lehce přimícháme nastrouhanou čokoládu. Směsí pokryjeme trojúhelníky v míse. Střed dezertu vyplníme čokoládovým krémem a povrch uhladíme. Úhledně zakryjeme vršek zbytkem piškotu. Mísu zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
- Oloupané, nasekané mandle opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Zbylou smetanu ušleháme s krupicovým cukrem a 2 lžičkami tresti na tuhou šlehačku.
- Dezert vyklopíme na vychlazenou mísu a odstraníme fólii, potřeme kávovou šlehačkou a vršek posypeme mandlemi.