Malinová mísa s pomerančovou příchutí

Ingredience


Čokoláda hořká 60 g
Džem jahodový 350 g
Džus pomerančový 2 polévková lžíce
Krém cukrářský 800 g
Likér pomerančový 2 polévková lžíce
Maliny 225 g
Piškotový korpus vaječný 300 g
Pomeranče 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 450 ml
Voda z pomerančových květů 2 kávová lžička
Želatina 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Piškotový chlebíček rozkrojíme na tři pláty. Navlhčíme je likérem smíchaným s džusem. Dvě třetiny smetany ušleháme a opatrně do ní vmícháme maliny. Spodní díl piškotu potřeme malinovým džemem a přiklopíme dalším plátem, ten potřeme 3 lžícemi džemu a zakryjeme posledním dílem. Nadívaný piškot nakrájíme příčně na 12 řezů.
  2. V míse smícháme vanilkový dezertní krém tzv. custard s vodou z pomerančových květů. Přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a promícháme.
  3. V misce smícháme práškovou želatinu s 5 lžícemi vody a necháme 5 minut stát. Misku dáme do vodní lázně a pomalu zahříváme, až se želatina zcela rozpustí. Necháme trochu vychladnout a přimícháme do vanilkového krému. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.
  4. Do velké skleněné mísy vlijeme jednu třetinu vanilkového krému, pokapeme polovinou malinového džemu a přelijeme druhou třetinou krému. Pokapeme polovinou rozpuštěné čokolády.
  5. Boční strany mísy obložíme částí nakrájených piškotových řezů. Zbylé řezy nakrájíme na kostky a navrstvíme je do mísy, pokapeme zbylou čokoládou a pokryjeme malinami se šlehačkou. Přelijeme zbylým vanilkovým krémem tak, aby zakryl celý povrch a po lžících pokryjeme vrstvou zbývajícího malinového džemu. Mísu zakryjeme a dáme do lednice. Chladíme asi 4 hodiny.
  6. Zbytek smetany ušleháme a ozdobíme jí střed mísy, ozdobíme dílky pomeranče, malinami a lístky citroníku.