Ovocná mísa z černých třešní a bílé čokolády
Ingredience
Čokoláda bílá |
175 g |
Cukr krupice |
100 g |
Mléko plnotučné |
1 l |
Solamyl |
30 g |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Cukr moučkový |
30 g |
Kompot třešňový |
397 g |
Likér třešňový |
5 polévková lžíce |
Marmeláda malinová |
2 polévková lžíce |
Piškoty cukrářské |
350 g |
Pistácie |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
450 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve si připravíme krém z bílé čokolády: do většího teflonového hrnce dáme cukr, škrob a postupně přiléváme mléko, až je směs hladká. Zahříváme na mírném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, povaříme asi 1 minutu. Potom hrnec odstavíme. Asi 150 ml horké směsi smícháme se 4 rozkvedlanými žloutky a zvolna je vlijeme do směsi. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky, zahříváme, až směs zhoustne. Odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme, až se čokoláda rozpustí a krém je hladký. Zakryjeme pergamenem a dáme na hodinu do lednice.
- Piškoty nakrájíme na 2 cm velké kousky. V misce smícháme plechovku nakládaných černých třešní s třešňovým likérem. Do velké skleněné mísy rozložíme polovinu piškotů a zakryjeme je polovinou třešňové náplně. Na ni dáme polovinu čokoládového krému, piškoty, třešňovou náplň a vrstvu čokoládového krému. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
- Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku. Třetinu odložíme a zbytek rozetřeme na povrch dezertu. Malinový džem rozehřejeme a dáme ho do sáčku s úzkým nástavcem. Na povrchu dezertu vytvoříme džemem mřížku. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme kraje dezertu. Posypeme sekanými pistáciemi.