Ovocná mísa z černých třešní a bílé čokolády

Ingredience


Čokoláda bílá 175 g
Cukr krupice 100 g
Mléko plnotučné 1 l
Solamyl 30 g
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Cukr moučkový 30 g
Kompot třešňový 397 g
Likér třešňový 5 polévková lžíce
Marmeláda malinová 2 polévková lžíce
Piškoty cukrářské 350 g
Pistácie 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 450 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve si připravíme krém z bílé čokolády: do většího teflonového hrnce dáme cukr, škrob a postupně přiléváme mléko, až je směs hladká. Zahříváme na mírném ohni, až se směs začne vařit a houstnout, povaříme asi 1 minutu. Potom hrnec odstavíme. Asi 150 ml horké směsi smícháme se 4 rozkvedlanými žloutky a zvolna je vlijeme do směsi. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky, zahříváme, až směs zhoustne. Odstavíme a přimícháme čokoládu, mícháme, až se čokoláda rozpustí a krém je hladký. Zakryjeme pergamenem a dáme na hodinu do lednice.
  2. Piškoty nakrájíme na 2 cm velké kousky. V misce smícháme plechovku nakládaných černých třešní s třešňovým likérem. Do velké skleněné mísy rozložíme polovinu piškotů a zakryjeme je polovinou třešňové náplně. Na ni dáme polovinu čokoládového krému, piškoty, třešňovou náplň a vrstvu čokoládového krému. Zakryjeme a dáme na 4 hodiny do lednice.
  3. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem na tuhou šlehačku. Třetinu odložíme a zbytek rozetřeme na povrch dezertu. Malinový džem rozehřejeme a dáme ho do sáčku s úzkým nástavcem. Na povrchu dezertu vytvoříme džemem mřížku. Zbytek šlehačky dáme do cukrářského sáčku a ozdobíme kraje dezertu. Posypeme sekanými pistáciemi.