Třešně v želé
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Smetana 6% (do kávy) |
450 ml |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Kompot třešňový |
425 g |
Poleva čokoládová |
1 polévková lžíce |
Sherry brandy |
4 polévková lžíce |
Želé dortové |
142 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z třešňového kompotu slijeme šťávu, dolijeme vodou na 600 ml. Vlijeme do hrnce, dáme na plotnu a přidáme kostky želé, mícháme, až se rozpustí. Potom hrnec z plotny odstavíme.
- Do želé vmícháme sherry, směs přelijeme do mísy, zakryjeme, dáme do lednice vychladit. Chladíme asi hodinu, občas promícháme.
- Když želé trochu zhoustne, lehce do něj zamícháme třešně. Směsí naplníme formičky, zakryjeme a necháme v lednici, dokud želé dobře neztuhne, nejlépe přes noc.
- Mezitím připravíme krém: do hrnce dáme žloutky, cukr a metlou vše spojíme, přilijeme kávovou smetanu, na mírném ohni zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nesmí se však vařit! Hrnec odstavíme a přimícháme tresť. Necháme vychladnout, vložíme do lednice.
- Před podáváním želé vyklopíme z formičky na dezertní talířek nebo misku, okolo dáme krém. Můžeme dozdobit čokoládovou omáčkou a citrusovými hoblinkami.