Třešně v želé

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Smetana 6% (do kávy) 450 ml
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Kompot třešňový 425 g
Poleva čokoládová 1 polévková lžíce
Sherry brandy 4 polévková lžíce
Želé dortové 142 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z třešňového kompotu slijeme šťávu, dolijeme vodou na 600 ml. Vlijeme do hrnce, dáme na plotnu a přidáme kostky želé, mícháme, až se rozpustí. Potom hrnec z plotny odstavíme.
  2. Do želé vmícháme sherry, směs přelijeme do mísy, zakryjeme, dáme do lednice vychladit. Chladíme asi hodinu, občas promícháme.
  3. Když želé trochu zhoustne, lehce do něj zamícháme třešně. Směsí naplníme formičky, zakryjeme a necháme v lednici, dokud želé dobře neztuhne, nejlépe přes noc.
  4. Mezitím připravíme krém: do hrnce dáme žloutky, cukr a metlou vše spojíme, přilijeme kávovou smetanu, na mírném ohni zahříváme, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nesmí se však vařit! Hrnec odstavíme a přimícháme tresť. Necháme vychladnout, vložíme do lednice.
  5. Před podáváním želé vyklopíme z formičky na dezertní talířek nebo misku, okolo dáme krém. Můžeme dozdobit čokoládovou omáčkou a citrusovými hoblinkami.