Dušené hrušky s želé
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Hrušky |
12 ks |
Šťáva z granátových jablíček |
1 l |
Želé rybízové |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Do většího hrnce vložíme 450 ml vody, ovocnou šťávu nebo zředěný likér z černého rybízu, cukr a citrón překrojený na půl.
- 6 hrušek oloupeme, ale ponecháme stopky. Podélně je rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Hrušky vložíme do hrnce se směsí, obalíme je v ní. Na prudkém plameni uvedeme do varu, zmírníme plamen na minimum, zakryjeme a necháme 10 - 15 minut dusit, až hrušky změknou. Hotové je přendáme do mísy. Stejný postup opakujeme z dalšími 6 hruškami.
- Šťávu v hrnci vaříme 20 minut, dokud se obsah tekutiny nezmenší na 350 ml. Do horké šťávy dáme rybízové želé a mícháme, až se rozpustí.
- Horkým sirupem přelijeme hrušky, necháme vychladnout. Zakryjeme, uložíme do lednice přibližně na 3 hodiny. Během chlazení je několikrát obrátíme.