Dušené hrušky s želé

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr krupice 100 g
Hrušky 12 ks
Šťáva z granátových jablíček 1 l
Želé rybízové 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do většího hrnce vložíme 450 ml vody, ovocnou šťávu nebo zředěný likér z černého rybízu, cukr a citrón překrojený na půl.
  2. 6 hrušek oloupeme, ale ponecháme stopky. Podélně je rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Hrušky vložíme do hrnce se směsí, obalíme je v ní. Na prudkém plameni uvedeme do varu, zmírníme plamen na minimum, zakryjeme a necháme 10 - 15 minut dusit, až hrušky změknou. Hotové je přendáme do mísy. Stejný postup opakujeme z dalšími 6 hruškami.
  3. Šťávu v hrnci vaříme 20 minut, dokud se obsah tekutiny nezmenší na 350 ml. Do horké šťávy dáme rybízové želé a mícháme, až se rozpustí.
  4. Horkým sirupem přelijeme hrušky, necháme vychladnout. Zakryjeme, uložíme do lednice přibližně na 3 hodiny. Během chlazení je několikrát obrátíme.