Vinné hrozny v citrónovém želé

Ingredience


Citrony 2 ks
Hroznové víno 350 g
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Sýr krémový 450 g
Víno bílé 120 g
Želé dortové 2 balení
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve 150 ml vařící vody rozpustíme jedno želé, vložíme do mixéru, přidáme krémový sýr, smetanu, nasekanou mátu, nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu ze dvou velkých citrónů.
  2. Směs nalijeme do rozevírací dortové formy o průměru 20 cm, zakryjeme a dáme do lednice. Necháme tuhnout asi 1 hodinu.
  3. Mezitím v míse rozpustíme druhý balíček želé v 600 ml vařící vody. Zchladíme, aby želé bylo vychladlé, ale ne ztuhlé (přibližně hodinu).
  4. Zelené hroznové víno a 120 g modrého rozkrájíme po délce na půlky a vyjmeme semínka. Zbytek modrého vína nasekáme nebo nastříháme na malé kousíčky a dáme do lednice.
  5. Víno naskládáme na tvarohový podklad ve formě do tvaru hroznů. Opatrně nalijeme na hrozny želé tak, aby je celé pokrylo, ale nesmějí v něm plavat. Formu zakryjeme a necháme v lednici, až želé úplně ztuhne, asi 20 minut. Zbylé želé necháme při pokojové teplotě, aby zůstalo tekuté.
  6. Nalijeme ho na hrozny, zakryjeme a dáme na 3 hodiny do lednice. Před podáváním vyjmeme dezert z formy a ozdobíme ho kousíčky hroznů.