Smetanový skořicový dort
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Kakao - prášek |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
215 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
450 ml |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Pergamen na pečení si nastříháme na 9 kruhů o průměru 20 cm.
- V míse ušleháme máslo nebo margarín, cukr, skořici, vejce a 150 g mouky. Šleháme a postupně přidáme zbytek mouky, až se vytvoří hladké těsto.
- Plechy navlhčíme vodou, na ně dáme papírové kruhy, které potřeme tenkou vrstvou těsta. Na každý dáme asi 4 lžíce.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 6-8 minut, až pláty lehce zhnědnou. Necháme je vychladnout na mřížce. Takto upečeme všechny pláty.
- Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku, z plátů opatrně sejmeme papír a každý potřeme šlehačkou, vyrovnáme je na sebe a zakončíme vrstvou šlehačky. Povrch posypeme kakaem a nožem na povrchu naznačíme 16 porcí dortu.
- Dáme do lednice a necháme 4 hodiny odpočinout, aby dort změkl.