Čokoládový dort z podmáslí
Ingredience
Cukr moučkový |
450 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mléko plnotučné |
3 polévková lžíce |
Tresť vanilková |
2 kávová lžička |
Cukr krupice |
300 g |
Kakao - prášek |
60 g |
Likér pomerančový |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mléko - podmáslí |
350 ml |
Mouka polohrubá |
250 g |
Poleva čokoládová |
120 g |
Tresť rumová |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse ušleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme mouku, podmáslí, kakao, kávovou tresť a vejce. Vše třeme do hladkého těsta.
- Vlijeme do vymaštěné formy o průměru 25 cm, dno vyložíme papírem na pečení. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Hotový dort necháme vychladnout, vyklopíme z formy a sejmeme papír. Hobliny vytvoříme z tabulky čokoládové polevy, tu necháme na chvíli v mrazáku, hobliny potom půjdou lépe vytvořit.
- Během chlazení dortu si připravíme vanilkový máslový krém: Ušleháme změklé máslo, cukr, mléko a tresť na hladký krém.
- Dort dáme na tác, pokud ho chceme ochutit likérem, propícháme dort po horní ploše vidličkou a rovnoměrně pokropíme. Asi třetinu krému dáme do cukrářského sáčku s širokým hladkým nástavcem. Zbytkem krému potřeme celý dort, na povrchu dort ozdobíme krémem ze sáčku. Na lem dortu nastříkáme malé pusinky a do středu dortu z nich vytvoříme kruh. Mezi ně dáme čokoládové hobliny, rovněž boky dortu ozdobíme hoblinami.
- Ihned podáváme, nebo dort uložíme do lednice.