Rakouský čokoládový dort
Ingredience
Čokoláda hořká |
250 g |
Cukr krupice |
200 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mouka polohrubá |
30 g |
Poleva čokoládová |
60 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V rendlíku rozpustíme máslo a čokoládu, až se rozpustí a spojí. Potom odstavíme.
- V míse ušleháme bílky a po částech zašleháme 60 g cukru. Žloutky a zbytek cukru utřeme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a třeme, až se vše spojí. Vsypeme mouku a třeme do hladkého těsta. Na závěr vmícháme sníh. Těsto vlijeme do dortové formy o průměru 23 cm. Forma musí být vymazaná máslem a vysypaná moukou.
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30-35 minut. Dort při pečení nabude a na povrchu popraská. Hotový dort necháme zcela vychladnout, patrně se ve středu trochu propadne.
- Z tabulky čokoládové polevy si připravíme hobliny. Půjdou lépe vyrábět, když polevu necháme na chvíli v mrazáku. Nožem potom seškrábeme hobliny.
- Dort vyjmeme z formy a dáme ho na tác. Pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme hoblinami. Podáváme se šlehačkou.