Švýcarský čokoládový dort

Ingredience


Čokoláda hořká 225 g
Máslo čerstvé 60 g
Smetana 33% (šlehačka) 350 ml
Čokoláda hořká 120 g
Cukr krupice 300 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka polohrubá 340 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 250 ml
Voda z pomerančových květů 2 kávová lžička
Zakysaná smetana 125 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
  2. Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
  3. Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
  4. Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
  5. Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.