Švýcarský čokoládový dort
Ingredience
Čokoláda hořká |
225 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
350 ml |
Čokoláda hořká |
120 g |
Cukr krupice |
300 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka polohrubá |
340 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
250 ml |
Voda z pomerančových květů |
2 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
125 g |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
- Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
- Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
- Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
- Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.