Čokoládový smetanový dort
Ingredience
Cukr krupice |
150 g |
Kakao - prášek |
60 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
750 ml |
Čokoláda hořká |
225 g |
Cukr krupice |
75 g |
Kakao - prášek |
25 g |
Mandle |
120 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 16 porcí
- Z bílků vyšleháme pevný sníh, žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, polovinu nastrouhané čokolády a sníh. Těsto vlijeme do máslem vymazané rozevírací formy na dort o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotový dort necháme ve formě 5 minut chladnout, potom ho vyjmeme a necháme na mřížce zcela vychladnout.
- Na pánvi opražíme plátky oloupaných mandlí dozlatova, necháme vychladnout. Připravíme si čokoládovo-smetanovou náplň: smetanu vyšleháme s cukrem a kakaem na tuhou šlehačku. Trochu náplně dáme do sáčku s úzkým hvězdicovým nástavcem. Další trošku náplně si dáme do misky.
- Zbylou čokoládu se dvěma lžícemi vody rozpustíme ve vodní lázni. Dort rozřízneme vodorovně na dva pláty. Horní plát potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme 10 minut zatuhnout. Spodní díl dortu postavíme řeznou stranou nahoru na tác a potřeme náplní. Horní díl dortu rozkrájíme na 16 dílků. Dílky urovnáme na spodní díl pokrytý náplní. Strany potřeme krémem odloženým v misce a obalíme mandlemi. Povrch dortu posypeme kakaem a nožem vyznačíme dílky. Náplní ze sáčku uděláme na každém dílku malou pusinku. Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.