Čokoládový smetanový dort

Ingredience


Cukr krupice 150 g
Kakao - prášek 60 g
Smetana 33% (šlehačka) 750 ml
Čokoláda hořká 225 g
Cukr krupice 75 g
Kakao - prášek 25 g
Mandle 120 g
Máslo čerstvé 15 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z bílků vyšleháme pevný sníh, žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku, polovinu nastrouhané čokolády a sníh. Těsto vlijeme do máslem vymazané rozevírací formy na dort o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut. Hotový dort necháme ve formě 5 minut chladnout, potom ho vyjmeme a necháme na mřížce zcela vychladnout.
  2. Na pánvi opražíme plátky oloupaných mandlí dozlatova, necháme vychladnout. Připravíme si čokoládovo-smetanovou náplň: smetanu vyšleháme s cukrem a kakaem na tuhou šlehačku. Trochu náplně dáme do sáčku s úzkým hvězdicovým nástavcem. Další trošku náplně si dáme do misky.
  3. Zbylou čokoládu se dvěma lžícemi vody rozpustíme ve vodní lázni. Dort rozřízneme vodorovně na dva pláty. Horní plát potřeme rozpuštěnou čokoládou a necháme 10 minut zatuhnout. Spodní díl dortu postavíme řeznou stranou nahoru na tác a potřeme náplní. Horní díl dortu rozkrájíme na 16 dílků. Dílky urovnáme na spodní díl pokrytý náplní. Strany potřeme krémem odloženým v misce a obalíme mandlemi. Povrch dortu posypeme kakaem a nožem vyznačíme dílky. Náplní ze sáčku uděláme na každém dílku malou pusinku. Ihned podáváme nebo uložíme do chladu.