Tvarohový dort s ořechy

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 15 g
Ořechy vlašské 135 g
Sirup Golden 4 polévková lžíce
Sýr krémový 700 g
Vejce slepičí 4 ks
Cukr krupice 45 g
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mixérem ušleháme mouku, máslo, cukr a žloutek. Těsto rozdělíme na dvě koule a dáme na hodinu do lednice. Jednu kouli těsta upěchujeme na dno rozevírací dortové formy o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut, necháme vychladnout. Připravíme si náplň: 30 g půlených jader ořechů dáme stranou na ozdobu, ostatní nasekáme. V míse ušleháme krémový sýr, přidáme cukr, vejce, sirup a mouku, třeme asi 2 minuty, potom přidáme ořechy.
  2. Zbylé těsto upěchujeme kolem stěn formy do výšky 1-2,5 cm od horního okraje. Vlijeme náplň a pečeme 40-45 minut na 180°C, po 10 minutách dort zakryjeme alobalem. Vypneme troubu a dalších 30 minut dort necháme v zavřené troubě. Potom dort vytáhneme a necháme ve formě vychladnout. Dáme do lednice na 3 hodiny.
  3. Tuhý dort uvolníme po stranách od formy a dna, dáme ho na mísu a těsně před podáváním ozdobíme ořechy, můžeme je přilepit sirupem, aby držely. K okraji mísy můžeme dát další ořechy.