Tvarohový dort s ořechy
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
15 g |
Ořechy vlašské |
135 g |
Sirup Golden |
4 polévková lžíce |
Sýr krémový |
700 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Cukr krupice |
45 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 53 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Mixérem ušleháme mouku, máslo, cukr a žloutek. Těsto rozdělíme na dvě koule a dáme na hodinu do lednice. Jednu kouli těsta upěchujeme na dno rozevírací dortové formy o průměru 25 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 8 minut, necháme vychladnout. Připravíme si náplň: 30 g půlených jader ořechů dáme stranou na ozdobu, ostatní nasekáme. V míse ušleháme krémový sýr, přidáme cukr, vejce, sirup a mouku, třeme asi 2 minuty, potom přidáme ořechy.
- Zbylé těsto upěchujeme kolem stěn formy do výšky 1-2,5 cm od horního okraje. Vlijeme náplň a pečeme 40-45 minut na 180°C, po 10 minutách dort zakryjeme alobalem. Vypneme troubu a dalších 30 minut dort necháme v zavřené troubě. Potom dort vytáhneme a necháme ve formě vychladnout. Dáme do lednice na 3 hodiny.
- Tuhý dort uvolníme po stranách od formy a dna, dáme ho na mísu a těsně před podáváním ozdobíme ořechy, můžeme je přilepit sirupem, aby držely. K okraji mísy můžeme dát další ořechy.