Koláč s ořechovým krémem
Ingredience
Čokoláda hořká |
60 g |
Cukr krupice |
200 g |
Máslo čerstvé |
180 g |
Mléko plnotučné |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Ořechy vlašské |
225 g |
Sirup oříškový |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mouku smícháme se solí, máslem (140 g) a studenou vodou. Vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Větší rozválíme na kulatý plát větší o 4 cm než je průměr formy. Těsto vložíme do formy o průměru 20-23 cm, necháme přečnívat o 1,5 cm po celém obvodu formy. Převis zahneme dospodu.
- Nasekané ořechy opražíme v troubě, až jsou zlatohnědé. V rendlíku rozpustíme máslo a čokoládu, odstavíme a metlou zašleháme cukr, mléko, čokoládový sirup a 3 vejce, vše dobře promícháme a přidáme opražené ořechy. Směs nalijeme na těsto ve formě.
- Zbývající těsto rozválíme na plát o síle 3 mm. Tvořítkem vykrájíme 6 srdíček na ozdobu koláče. Poklademe dokola povrch koláče a vytvoříme hezký vzor. Vejce rozšleháme a potřeme okraj a srdíčka na koláči.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 60 minut. Necháme vychladnout a podáváme teplý nebo studený.