Koláč s ořechovým krémem

Ingredience


Čokoláda hořká 60 g
Cukr krupice 200 g
Máslo čerstvé 180 g
Mléko plnotučné 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Ořechy vlašské 225 g
Sirup oříškový 4 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Voda pitná 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku smícháme se solí, máslem (140 g) a studenou vodou. Vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na dva díly. Větší rozválíme na kulatý plát větší o 4 cm než je průměr formy. Těsto vložíme do formy o průměru 20-23 cm, necháme přečnívat o 1,5 cm po celém obvodu formy. Převis zahneme dospodu.
  2. Nasekané ořechy opražíme v troubě, až jsou zlatohnědé. V rendlíku rozpustíme máslo a čokoládu, odstavíme a metlou zašleháme cukr, mléko, čokoládový sirup a 3 vejce, vše dobře promícháme a přidáme opražené ořechy. Směs nalijeme na těsto ve formě.
  3. Zbývající těsto rozválíme na plát o síle 3 mm. Tvořítkem vykrájíme 6 srdíček na ozdobu koláče. Poklademe dokola povrch koláče a vytvoříme hezký vzor. Vejce rozšleháme a potřeme okraj a srdíčka na koláči.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 60 minut. Necháme vychladnout a podáváme teplý nebo studený.