Koláč z křehkého těsta s čokoládovým krémem
Ingredience
Čokoláda hořká |
90 g |
Cukr krupice |
100 g |
Cukr moučkový |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mléko plnotučné |
450 ml |
Ořechy vlašské |
30 g |
Rýžový škrob |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sušenky Club - máslové |
120 g |
Tresť vanilková |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Máslové sušenky rozdrtíme na drobky. Ve formě o průměru 20-23 cm je smícháme s 90 g másla a směs upěchujeme na dno a stěny formy. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě na 190°C. Po této době necháme koláč ve formě vychladnout.
- Mezitím si připravíme čokoládovou náplň: v pánvi nebo rendlíku smícháme 100 g cukru s kukuřičnou moučkou Maizena, vmícháme mléko a čokoládu. Vaříme asi 1 minutu, až směs začne tuhnout, potom ji odstavíme.
- Žloutky rozšleháme v misce, přidáme trochu horké čokoládové směsi a vaječnou směs zvolna vlijeme do čokolády. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Nevaříme! Přidáme tresť, zbytek másla a dobře promícháme. Nalijeme do sušenkového korpusu a uhladíme. Zakryjeme pergamenem a dáme na 3 hodiny do lednice. Během chlazení opražíme na suché pánvi ořechy, necháme vychladit a nasekáme je. Smetanu vyšleháme s lžící cukru.
- Z koláče sejmeme pergamen a povrch ozdobíme šlehačkou. Posypeme ořechy a podáváme.