Koláč z křehkého těsta s čokoládovým krémem

Ingredience


Čokoláda hořká 90 g
Cukr krupice 100 g
Cukr moučkový 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 120 g
Mléko plnotučné 450 ml
Ořechy vlašské 30 g
Rýžový škrob 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sušenky Club - máslové 120 g
Tresť vanilková 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslové sušenky rozdrtíme na drobky. Ve formě o průměru 20-23 cm je smícháme s 90 g másla a směs upěchujeme na dno a stěny formy. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě na 190°C. Po této době necháme koláč ve formě vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme čokoládovou náplň: v pánvi nebo rendlíku smícháme 100 g cukru s kukuřičnou moučkou Maizena, vmícháme mléko a čokoládu. Vaříme asi 1 minutu, až směs začne tuhnout, potom ji odstavíme.
  3. Žloutky rozšleháme v misce, přidáme trochu horké čokoládové směsi a vaječnou směs zvolna vlijeme do čokolády. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Nevaříme! Přidáme tresť, zbytek másla a dobře promícháme. Nalijeme do sušenkového korpusu a uhladíme. Zakryjeme pergamenem a dáme na 3 hodiny do lednice. Během chlazení opražíme na suché pánvi ořechy, necháme vychladit a nasekáme je. Smetanu vyšleháme s lžící cukru.
  4. Z koláče sejmeme pergamen a povrch ozdobíme šlehačkou. Posypeme ořechy a podáváme.