Drobenkový koláč s hruškami
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Kompot hruškový |
800 g |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Cukr krupice |
45 g |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
215 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Na sypkou náplň promícháme cukr se skořicí. V misce promícháme metlou žloutky a smetanu, až se dobře spojí, zakryjeme a dáme do lednice.
- Mouku smícháme s cukrem, solí, kousky másla a hněteme, až bude směs jako drobenka. Rukou směs upěchujeme ke dnu a stěnám zapékací formy o průměru 25 cm.
- Půlky hrušek z kompotu necháme okapat, osušíme a nakrájíme na plátky. Volně je rozložíme do formy a posypeme sypkou náplní. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5 minut, až se cukr rozpustí, potom ho zalijeme smetanou se žloutky. Pečeme ještě asi 30 minut, až je povrch koláče zlatavý. Podáváme teplý nebo studený.