Drobenkový koláč s hruškami

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Kompot hruškový 800 g
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 300 ml
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Cukr krupice 45 g
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 215 g
Sůl 0.25 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na sypkou náplň promícháme cukr se skořicí. V misce promícháme metlou žloutky a smetanu, až se dobře spojí, zakryjeme a dáme do lednice.
  2. Mouku smícháme s cukrem, solí, kousky másla a hněteme, až bude směs jako drobenka. Rukou směs upěchujeme ke dnu a stěnám zapékací formy o průměru 25 cm.
  3. Půlky hrušek z kompotu necháme okapat, osušíme a nakrájíme na plátky. Volně je rozložíme do formy a posypeme sypkou náplní. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5 minut, až se cukr rozpustí, potom ho zalijeme smetanou se žloutky. Pečeme ještě asi 30 minut, až je povrch koláče zlatavý. Podáváme teplý nebo studený.