Koláč s kiwi a hroznovým vínem
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Hroznové víno |
225 g |
Kiwi |
3 ks |
Likér mandlový - Amaretto |
2 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
450 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
25 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Želatina |
1 polévková lžíce |
Želé rybízové |
2 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
175 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
- Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.
- Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.
- Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.
- Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.