Koláč s kiwi a hroznovým vínem

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Hroznové víno 225 g
Kiwi 3 ks
Likér mandlový - Amaretto 2 polévková lžíce
Mléko plnotučné 450 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 25 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vejce slepičí 2 ks
Želatina 1 polévková lžíce
Želé rybízové 2 polévková lžíce
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká T 650 175 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku smícháme se solí, cukrem, máslem a studenou vodou. Vytvoříme hladké těsto, zabalíme ho a dáme na hodinu do lednice.
  2. Těsto vyválíme na kruhový plát o 2,5 cm větší než je průměr formy. Přeneseme do formy, propícháme hustě vidličkou, zakryjeme alobalem, zasypeme suchými fazolemi a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 10 minut. Po této době vyjmeme fazole i alobal, znovu těsto propícháme a pečeme ještě 10-15 minut. Na mřížce necháme korpus koláče zcela vychladnout.
  3. Mezitím co se korpus peče připravíme si náplň: do pánve dáme mouku, cukr, práškovou želatinu a vše promícháme. V misce rozšleháme vejce, žloutky a mléko. Směs přimícháme do pánve a necháme 5 minut stát, aby želatina změkla. Potom směs 15 minut zahříváme na mírném plameni, za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Směs odstavíme z ohně a přidáme mandlový likér nebo tresť. Necháme vychladnout, zakryjeme a dáme asi na hodinu do lednice.
  4. Zrnka vína rozřízneme podélně a vyjmeme semínka. Kiwi oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a vmícháme jí do náplně.
  5. Korpus vyjmeme z formy, přendáme na tác a naplníme náplní. Hezky ozdobíme vínem a kiwi. V rendlíku rozpustíme želé z červeného rybízu a štětcem naneseme na ovoce. Koláč necháme minimálně hodinu v lednici ztuhnout.