Hrušky v žaluziích
Ingredience
Cukr krupice |
100 g |
Hrozinky |
45 g |
Hrušky |
6 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
350 ml |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Listové těsto |
450 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z hrušek vyjmeme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. V misce je promícháme s cukrem a hrozinkami.
- Polovinu těsta rozválíme na obdélník o velikosti 35 x 28 cm, posypeme moukou a přeložíme po délce na polovinu. Přeložené těsto nakrájíme až do vzdálenosti 2,5 cm od přehybu na proužky 1 cm široké.
- Lžící přendáme hruškovou náplň na obdélník těsta položený na plechu, okraj necháme volný, potřeme ho rozšlehaným vejcem s lžičkou vody. Přeložený plát těsta položíme na náplň přehybem do středu a rozložíme ho. Okraje přitiskneme k sobě, aby se slepily. Celý koláč potřeme zbytkem vajíčka a lehce posypeme cukrem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 30 minut. Mezitím co se moučník peče, připravíme si ochucenou smetanu: v hrnci svaříme smetanu, cukr a skořici. Vaříme, až smetana zmenší svůj objem na 300 ml. Nalijeme do dezertních misek a necháme jen trochu vychladit. Pokud podáváme moučník studený, necháme krém vychladit v lednici.
- Hotový moučník nakrájíme na řezy a podáváme teplý se smetanou. Můžeme podávát i studený.