Hrušky v žaluziích

Ingredience


Cukr krupice 100 g
Hrozinky 45 g
Hrušky 6 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Skořice mletá 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 350 ml
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Listové těsto 450 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z hrušek vyjmeme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. V misce je promícháme s cukrem a hrozinkami.
  2. Polovinu těsta rozválíme na obdélník o velikosti 35 x 28 cm, posypeme moukou a přeložíme po délce na polovinu. Přeložené těsto nakrájíme až do vzdálenosti 2,5 cm od přehybu na proužky 1 cm široké.
  3. Lžící přendáme hruškovou náplň na obdélník těsta položený na plechu, okraj necháme volný, potřeme ho rozšlehaným vejcem s lžičkou vody. Přeložený plát těsta položíme na náplň přehybem do středu a rozložíme ho. Okraje přitiskneme k sobě, aby se slepily. Celý koláč potřeme zbytkem vajíčka a lehce posypeme cukrem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 30 minut. Mezitím co se moučník peče, připravíme si ochucenou smetanu: v hrnci svaříme smetanu, cukr a skořici. Vaříme, až smetana zmenší svůj objem na 300 ml. Nalijeme do dezertních misek a necháme jen trochu vychladit. Pokud podáváme moučník studený, necháme krém vychladit v lednici.
  5. Hotový moučník nakrájíme na řezy a podáváme teplý se smetanou. Můžeme podávát i studený.