Labutě z odpalovaného těsta
Ingredience
Krém cukrářský |
150 ml |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Vejce slepičí |
4 ks |
Voda pitná |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do hrnce dáme máslo, vodu a zahříváme, až směs začne vřít. Hrnec odstavíme, přidáme mouku a mícháme, až se těsto začne lepit na stěny a vytvoří kouli. Přidáme vejce, jedno po druhém a zpracujeme tak, aby těsto bylo hladké.
- Část těsta přendáme do sáčku na zdobení s kulatým otvorem o průměru asi 1 cm. Na vymazaný plech vytlačíme 7,5 cm dlouhé esovité labutí krky s malým kopečkem na začátku, který tvoří hlavu. Ze zbytku těsta vytvoříme 8 kopečků ve vzdálenosti 7,5 cm od sebe. Vlhkým prstem jemně uhladíme těsto do tvaru oblých bochánků. Krky pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 20 minut, necháme vychladnout. Bochánky pečeme ještě 45-50 minut, necháme vychladnout.
- Náplň připravíme z ušlehané smetany, metlou přimícháme pudinkový nebo žloutkový krém.
- Vršek bochánku odřízneme v 1/3 a odložíme. Lžící dáme do každého spodního dílu bochánku trochu krému. Odložené vršky rozřízneme na polovinu a umístíme na povrch krému jako křídla. Krky zasadíme do náplně. Ihned podáváme nebo necháme v chladu.