Ledové větrníčky

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Maliny 225 g
Zmrzlina vanilková 100 ml
Čokoláda hořká 60 g
Máslo čerstvé 15 g
Mléko plnotučné 2 polévková lžíce
Pistácie 30 g
Zmrzlina vanilková 600 ml
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká T 650 75 g
Mouka pšeničná hrubá 2 polévková lžíce
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce dáme 125 ml vody a máslo, zahříváme na středním plameni, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit. Odstavíme, přimícháme mouku a rychle mícháme, až se těsto začne lepit na stěny hrnce a utvoří kouli. Jedno po druhém přidáme vejce a dobře promícháme až vznikne hladké těsto. Lžící utvoříme z těsta na vymazaném a moukou vysypaném plechu 18 kopečků ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°c asi 30 minut, troubu vypneme a necháme ještě 10 minut uvnitř. Potom necháme větrníčky vychladnout na mřížce.
  2. Během chladnutí větrníčků si připravíme omáčku: přes síto protlačíme rozmražené a pocukrované maliny, do pyré přidáme zmrzlinu a promícháme. Necháme v lednici.
  3. Polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni: čokoládu nalámeme, smícháme s máslem, mlékem a vymícháme do hladka.
  4. Větrníčky podélně rozřízneme, spodní díly naplníme zmrzlinou, přiklopíme vrchním dílem a polijeme polevou. Posypeme nasekanými oříšky a dáme zmrazit.
  5. Servírujeme na omáčce, vždy po třech větrníčkách na talířku.