Ledové větrníčky
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Maliny |
225 g |
Zmrzlina vanilková |
100 ml |
Čokoláda hořká |
60 g |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce |
Pistácie |
30 g |
Zmrzlina vanilková |
600 ml |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
75 g |
Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
125 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Do hrnce dáme 125 ml vody a máslo, zahříváme na středním plameni, až se máslo rozpustí a směs se začne vařit. Odstavíme, přimícháme mouku a rychle mícháme, až se těsto začne lepit na stěny hrnce a utvoří kouli. Jedno po druhém přidáme vejce a dobře promícháme až vznikne hladké těsto. Lžící utvoříme z těsta na vymazaném a moukou vysypaném plechu 18 kopečků ve vzdálenosti 5 cm od sebe. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°c asi 30 minut, troubu vypneme a necháme ještě 10 minut uvnitř. Potom necháme větrníčky vychladnout na mřížce.
- Během chladnutí větrníčků si připravíme omáčku: přes síto protlačíme rozmražené a pocukrované maliny, do pyré přidáme zmrzlinu a promícháme. Necháme v lednici.
- Polevu připravíme v rendlíku nebo vodní lázni: čokoládu nalámeme, smícháme s máslem, mlékem a vymícháme do hladka.
- Větrníčky podélně rozřízneme, spodní díly naplníme zmrzlinou, přiklopíme vrchním dílem a polijeme polevou. Posypeme nasekanými oříšky a dáme zmrazit.
- Servírujeme na omáčce, vždy po třech větrníčkách na talířku.