Italské tartufo

Ingredience


Čokoláda hořká 175 g
Likér mandlový - Amaretto 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 45 g
Ořechy vlašské 90 g
Sirup Golden 1 polévková lžíce
Sušenky Amaretti 150 g
Zmrzlina vanilková 900 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zmrzlinu necháme trochu změknout. Sušenky dáme na talíř, přelijeme je mandlovým likérem nebo pomerančovou šťávou. Necháme stát až se tekutina vsákne, sušenky občas obrátíme.
  2. Vychlazený plech pokryjeme alobalem nebo papírem na pečení. Velkou naběračkou nabíráme kopečky zmrzliny. Do každého středu kopečku zasuneme sušenku, zcela ji zakryjeme zmrzlinou a vytvoříme kouli. Dáváme na vychlazený plech. Takto vytvoříme 6 koulí, které vložíme na hodinu a půl do mrazáku.
  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, sirup a máslo. Koule vyjmeme z mrazáku, postupně je všechny polijeme čokoládovou polevou tak, aby se celé obalily. Dáme je zpět na plech, povrch posypeme sekanými praženými ořechy. Necháme minimálně hodinu v mrazáku.
  4. Servírujeme na dezertním talířku, před podáváním necháme koule asi 10 minut při pokojové teplotě.