Italské tartufo
Ingredience
Čokoláda hořká |
175 g |
Likér mandlový - Amaretto |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
45 g |
Ořechy vlašské |
90 g |
Sirup Golden |
1 polévková lžíce |
Sušenky Amaretti |
150 g |
Zmrzlina vanilková |
900 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Zmrzlinu necháme trochu změknout. Sušenky dáme na talíř, přelijeme je mandlovým likérem nebo pomerančovou šťávou. Necháme stát až se tekutina vsákne, sušenky občas obrátíme.
- Vychlazený plech pokryjeme alobalem nebo papírem na pečení. Velkou naběračkou nabíráme kopečky zmrzliny. Do každého středu kopečku zasuneme sušenku, zcela ji zakryjeme zmrzlinou a vytvoříme kouli. Dáváme na vychlazený plech. Takto vytvoříme 6 koulí, které vložíme na hodinu a půl do mrazáku.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, sirup a máslo. Koule vyjmeme z mrazáku, postupně je všechny polijeme čokoládovou polevou tak, aby se celé obalily. Dáme je zpět na plech, povrch posypeme sekanými praženými ořechy. Necháme minimálně hodinu v mrazáku.
- Servírujeme na dezertním talířku, před podáváním necháme koule asi 10 minut při pokojové teplotě.