Garnáti s klobáskami v hliněném rendlíku
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Citronová tráva |
1 kávová lžička |
Garnát obecný |
12 ks |
Klobása čínská kyselá |
2 ks |
Koriandr celý |
2 ks |
Koriandr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Mouka rýžová |
1 kávová lžička |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
1 kávová lžička |
Rýže jasmínová |
200 g |
Šalotka |
2 ks |
Víno rýžové čínské |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Zázvor celý |
15 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vyloupané, očištěné, nahrubo nasekané čerstvé menší garnáty vložíme do misky s 1 polévkovou lžící citronové trávy s chilli papričkami, rýžovým vínem (můžeme použít i whisky), rybí omáčkou a rýžovou moukou. Dokud se směs dobře nespojí, dobře mícháme.
- Zbývající citronovou trávu rozdrtíme s nasekanými kořeny koriandru, nasekanými 2 stroužky česneku, nasekaným 2cm kouskem zázvoru a asijskou šalotkou v moždíři, aby vznikla hrubá pasta. Můžeme i rozmixovat.
- Poté proplachujeme rýži studenou vodou tak dlouho, až protéká čistá voda, a necháme jí okapat.
- V pávi wok rozpálíme olej, přidáme česnekovou pastu a 3-4 minuty restujeme za stálého míchání. Poté přidáme rýži a mícháme asi minutu tak, aby se zrnka rýže obalila směsí.
- Rýži přendáme do hliněného rendlíku a zalijeme ji vodou. Voda by měla být asi 2 cm nad povrchem rýže. Pomalu přivádíme vodu s rýží k varu. Jakmile se voda vsákne, poklademe rýži natenko nakrájenými kolečky párků a pokryjeme připravenou směsí z garnátů. Přiklopíme a 15 minut dusíme na mírném ohni, dokud není rýže uvařená. Hotový pokrm posypeme sekanými lístky koriandru a podáváme.