Garnáti s klobáskami v hliněném rendlíku

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Citronová tráva 1 kávová lžička
Garnát obecný 12 ks
Klobása čínská kyselá 2 ks
Koriandr celý 2 ks
Koriandr čerstvý 2 polévková lžíce
Mouka rýžová 1 kávová lžička
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Omáčka rybí 1 kávová lžička
Rýže jasmínová 200 g
Šalotka 2 ks
Víno rýžové čínské 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Zázvor celý 15 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vyloupané, očištěné, nahrubo nasekané čerstvé menší garnáty vložíme do misky s 1 polévkovou lžící citronové trávy s chilli papričkami, rýžovým vínem (můžeme použít i whisky), rybí omáčkou a rýžovou moukou. Dokud se směs dobře nespojí, dobře mícháme.
  2. Zbývající citronovou trávu rozdrtíme s nasekanými kořeny koriandru, nasekanými 2 stroužky česneku, nasekaným 2cm kouskem zázvoru a asijskou šalotkou v moždíři, aby vznikla hrubá pasta. Můžeme i rozmixovat.
  3. Poté proplachujeme rýži studenou vodou tak dlouho, až protéká čistá voda, a necháme jí okapat.
  4. V pávi wok rozpálíme olej, přidáme česnekovou pastu a 3-4 minuty restujeme za stálého míchání. Poté přidáme rýži a mícháme asi minutu tak, aby se zrnka rýže obalila směsí.
  5. Rýži přendáme do hliněného rendlíku a zalijeme ji vodou. Voda by měla být asi 2 cm nad povrchem rýže. Pomalu přivádíme vodu s rýží k varu. Jakmile se voda vsákne, poklademe rýži natenko nakrájenými kolečky párků a pokryjeme připravenou směsí z garnátů. Přiklopíme a 15 minut dusíme na mírném ohni, dokud není rýže uvařená. Hotový pokrm posypeme sekanými lístky koriandru a podáváme.