Salát ze zelené papáji

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cukr palmový 1 polévková lžíce
Fazolové lusky zelené 25 g
Garnát obecný 1 ks
Limetka 0.5 ks
Omáčka rybí 1 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 25 g
Papája nezralá 120 g
Paprička ptačí oko 5 ks
Rajčata Cherry 50 g
Rýže dušená 13.8 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme zelenou papáju a nakrájíme jí na dlouhé tenké nudličky.
  2. Vedle smícháme palmový cukr s rybí omáčkou, až se krystalky rozpustí.
  3. V hmoždíři utřeme pastu z česneku. Přidáme pražené burské oříšky a rozdrtíme je s česnekem paličkou. Přihodíme nakrájenou papáju a lehce třeme. Vše důkladně promícháme.
  4. Dále přidáme zelené fazolové lusky pokrájené na kousky dlouhé 2,5 cm, sušené mleté garnáty, papričky ptačí oko bez stopek a lehce drtíme v hmoždíři, aby se vše trochu rozmačkalo. Přisypeme cherry rajčata a vymačkáme do směsi šťávu z limety, potom přidáme do hmoždíře i její kůru. Vše asi minutu roztloukáme, až se vše dokonale promísí a suroviny začnou pouštět šťávu. Pozor, aby nám nevystříkla ven. Poté vyjmeme kůru limety a vyhodíme jí ven. Ochutnáme usazenou šťávu a dokořeníme ji. Šťáva by měla mít sladkokyselou a lehce slanou chuť. Také by měla trochu pálit.
  5. Takto připravený salát i se šťávou podáváme s dušenou rýží.