Salát ze zelené papáji
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cukr palmový |
1 polévková lžíce |
Fazolové lusky zelené |
25 g |
Garnát obecný |
1 ks |
Limetka |
0.5 ks |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Ořechy burské pražené |
25 g |
Papája nezralá |
120 g |
Paprička ptačí oko |
5 ks |
Rajčata Cherry |
50 g |
Rýže dušená |
13.8 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 1 porce
- Oloupeme zelenou papáju a nakrájíme jí na dlouhé tenké nudličky.
- Vedle smícháme palmový cukr s rybí omáčkou, až se krystalky rozpustí.
- V hmoždíři utřeme pastu z česneku. Přidáme pražené burské oříšky a rozdrtíme je s česnekem paličkou. Přihodíme nakrájenou papáju a lehce třeme. Vše důkladně promícháme.
- Dále přidáme zelené fazolové lusky pokrájené na kousky dlouhé 2,5 cm, sušené mleté garnáty, papričky ptačí oko bez stopek a lehce drtíme v hmoždíři, aby se vše trochu rozmačkalo. Přisypeme cherry rajčata a vymačkáme do směsi šťávu z limety, potom přidáme do hmoždíře i její kůru. Vše asi minutu roztloukáme, až se vše dokonale promísí a suroviny začnou pouštět šťávu. Pozor, aby nám nevystříkla ven. Poté vyjmeme kůru limety a vyhodíme jí ven. Ochutnáme usazenou šťávu a dokořeníme ji. Šťáva by měla mít sladkokyselou a lehce slanou chuť. Také by měla trochu pálit.
- Takto připravený salát i se šťávou podáváme s dušenou rýží.