Křupavý rybí salát

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule červená 1 ks
Citronová tráva 1 ks
Cukr palmový 2 kávová lžička
Filé rybí 300 g
Koriandr čerstvý 15 g
Kurkuma 0.25 kávová lžička
Limetková šťáva 2 polévková lžíce
Máta 20 ks
Olej arašídový (podzemnicový) 250 ml
Omáčka rybí 1 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 2 polévková lžíce
Paprička ptačí oko 4 ks
Rajčata 3 ks
Šalotka 2 ks
Sůl mořská 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V miyéu rozmixujeme nahrubo nasekanou bílou část citronové trávy, papričky ptačí oko zbavené stopek a nasekaný česnek a šalotky. Hotovou pastu přendáme do misky a přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přisypeme cukr a mletou kurkumu. Pak vše zamícháme, až se cukr zcela rozpustí.
  2. Mezitím rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Osušíme rybí filety, a obalíme je v mořské soli. Nasolené je položíme na pečící mřížku nebo na plech a 20 minut pečeme v troubě. Vyjmeme je z trouby a necháme je vychladnout. Potom vložíme maso do mixéru a mixujeme tak dlouho, až budou filety připomínat větší drobky chleba.
  3. Pánev Wok naplníme do poloviny arašídovým olejem a rozpálíme ho na vysokou teplotu. Jakmile je olej připraven na smažení, vhodíme do něj hrst rozmixované ryby. Rybí maso se pak nafoukne a zůstane křehké. Smažíme asi 30 sekund a opatrně mícháme. Dále smažíme, až maso získá zlatohnědou barvu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme je na papírové ubrousky okapat.
  4. Do misky dáme nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli,lístky koriandru,lístky máty, nasekané burské oříšky, a zalijeme ho asi polovičním množstvím zálivky. Salát naložíme na talíř. Aby byla ryba křupavá, přilijeme zálivku až před podáváním.