Křupavý rybí salát
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule červená |
1 ks |
Citronová tráva |
1 ks |
Cukr palmový |
2 kávová lžička |
Filé rybí |
300 g |
Koriandr čerstvý |
15 g |
Kurkuma |
0.25 kávová lžička |
Limetková šťáva |
2 polévková lžíce |
Máta |
20 ks |
Olej arašídový (podzemnicový) |
250 ml |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Ořechy burské pražené |
2 polévková lžíce |
Paprička ptačí oko |
4 ks |
Rajčata |
3 ks |
Šalotka |
2 ks |
Sůl mořská |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V miyéu rozmixujeme nahrubo nasekanou bílou část citronové trávy, papričky ptačí oko zbavené stopek a nasekaný česnek a šalotky. Hotovou pastu přendáme do misky a přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přisypeme cukr a mletou kurkumu. Pak vše zamícháme, až se cukr zcela rozpustí.
- Mezitím rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Osušíme rybí filety, a obalíme je v mořské soli. Nasolené je položíme na pečící mřížku nebo na plech a 20 minut pečeme v troubě. Vyjmeme je z trouby a necháme je vychladnout. Potom vložíme maso do mixéru a mixujeme tak dlouho, až budou filety připomínat větší drobky chleba.
- Pánev Wok naplníme do poloviny arašídovým olejem a rozpálíme ho na vysokou teplotu. Jakmile je olej připraven na smažení, vhodíme do něj hrst rozmixované ryby. Rybí maso se pak nafoukne a zůstane křehké. Smažíme asi 30 sekund a opatrně mícháme. Dále smažíme, až maso získá zlatohnědou barvu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a dáme je na papírové ubrousky okapat.
- Do misky dáme nakrájená rajčata, na proužky nakrájenou cibuli,lístky koriandru,lístky máty, nasekané burské oříšky, a zalijeme ho asi polovičním množstvím zálivky. Salát naložíme na talíř. Aby byla ryba křupavá, přilijeme zálivku až před podáváním.