Suchá kari pasta

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Chilli paprička sušená 2 ks
Citronová tráva 2 ks
Galgan 1 ks
Kmín drcený 1 kávová lžička
Krevetová pasta 1 polévková lžíce
Ořechy burské pražené 3 polévková lžíce
Šalotka 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dlouhé lusky chilli papriček zbavíme stopek, podélně je rozřízneme, abychom z nich vyňali semínka, namočíme je poté na 1 - 2 minuty do horké vody, aby změkly. Slijeme vodu a papriky na hrubo nasekáme.
  2. Ve hmoždíři rozdrtíme chilli papričky, citronovou trávu (bílou část) nakrájenou na tenká kolečka, 2,5 cm dlouhý na jemno nasekaný kus galgánu, vytvoříme co nejhladší pastu. Přidáme zbylé suroviny, ještě chvíli třeme a získáme jemnou jednolitou pastu. (V surovinách je garnátová pasta, kterou můžeme nahradit pastou krevetovou.) Česnek a šalotku na jemno rozsekáme, burské nesolené oříšky nasekáme.
  3. Pokud nemáme hmoždíř, můžeme směs rozmixovat. Dle potřeby přidáváme jedlý olej, aby se suroviny lépe spojily.
  4. Hotovou pastu můžeme spotřebovat, nebo jí uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Pasta nám v chladničce vydrží 2 týdny a v mrazničce 2 měsíce.