Houbové tofu
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
2 ks |
Cukr krupice |
0.25 kávová lžička |
Hlíva ústřičná |
200 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Olej sezamový |
1 kávová lžička |
Omáčka sojová světlá |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Rýžový škrob |
2 polévková lžíce |
Shiitake houby |
200 g |
Vývar zeleninový |
5 polévková lžíce |
Zázvor celý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 8 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Necháme okapat na kostičky 2 x 3 cm nakrájené tužší bílé tofu (nebo sójový tvaroh). Vložíme do misky a zakapeme pár kapkami sezamového oleje, světlou sójovou omáčkou, posypeme mletým pepřem a na nudličky na jemno nastrouhaným zázvorem. Necháme 30 minut marinovat.
- V misce smícháme zeleninový vývar, světlou sójovou omáčku, kukuřičný škrob a cukr, aby vznikla hladká směs.
- V pánvi wok rozpálíme olej, na středně silném ohni smažíme na jemno nasekaný česnek do růžova. K tomu přidáme všechny houby (zbavené tuhých nožiček, větší kusy rozpůlené) a restujeme za stálého míchání 3 - 4 minuty, dokud nezměknou. Zalijeme směsí z rýžového nebo kukuřičného škrobu, opatrně vmícháme kostičky tofu a ještě 1 - 2 minuty pomalu mícháme. Dle potřeby dokořeníme.
- Na talíři posypeme na šikmá kolečka nakrájenou cibulkou, mletým pepřem a na nudličky rozkrájenou jader zbavenou chilli papričkou.