Sladkokyselé pálivé nudle s míchanými dary moře

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chilli paprička sušená 0.5 kávová lžička
Cibulka jarní 2 ks
Citronová tráva 2 ks
Garnát obecný 60 g
Houby černé 15 g
Hřebenatka 55 g
Limetková šťáva 3 polévková lžíce
Mušle slávky 4 ks
Nudle z fazolí mungo 110 g
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Olihně 60 g
Omáčka rybí 1 polévková lžíce
Salát hlávkový 1 hrst
Šalotka 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve namočíme zámotky nudlí na 1-2 minuty do vařící vody, aby změkly, necháme je okapat a nakrájíme je na menší kousky. Houby namočíme na 2-3 minuty do vařící vody, potom necháme okapat a nahrubo nasekáme.
  2. Vyloupeme, očistíme a nařízneme garnáty podélně po hřbetu, aby se otevřeli (ocásek a hlavičku necháme). Stáhneme kůži z olihní, uvnitř propláchneme a nakrájíme na 0,5 cm široké kroužky. Hřebenatky zbavíme tmavých žilek.
  3. Vydrhneme slávky i se škeblemi dočista a odstraníme z ulit vousy. Otevřené mušle vyhazujeme.
  4. V pánvi Wok rozpálíme olej a naprudko v něm usmažíme utřený česnek do světlehněda. Česnek přendáme na talířek.
  5. Opět v pánvi Wok dusíme na středně prudkém ohni směs garnátů, olihní a mušlí v limetkové šťávě asi 2 minuty, až se garnáti rozevřou. K tomu přidáme hřebenatky a dusíme ještě asi 1 minutu. Neotevřené mušle opět vyhodíme. Přidáme nudle a houby a dále 2 minuty dusíme, až jsou hotové. Odstavíme z ohně, přidáme na tenká kolečka nakrájené (pouze bílé nadzemní části) snítky citronové trávy, na tenká kolečka nakrájenou šalotku, chilli koření, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, promícháme a dokořeníme.
  6. Servírujeme na talíři pokladeném listy hlávkového salátu. Na směs z darů moře nasypeme na kroužky nakrájenou a jader zbavenou chilli papričku a smažený česnek.