Sladkokyselé pálivé nudle s míchanými dary moře
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Chilli paprička sušená |
0.5 kávová lžička |
Cibulka jarní |
2 ks |
Citronová tráva |
2 ks |
Garnát obecný |
60 g |
Houby černé |
15 g |
Hřebenatka |
55 g |
Limetková šťáva |
3 polévková lžíce |
Mušle slávky |
4 ks |
Nudle z fazolí mungo |
110 g |
Olej rostlinný |
2 polévková lžíce |
Olihně |
60 g |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Salát hlávkový |
1 hrst |
Šalotka |
3 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 14 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve namočíme zámotky nudlí na 1-2 minuty do vařící vody, aby změkly, necháme je okapat a nakrájíme je na menší kousky. Houby namočíme na 2-3 minuty do vařící vody, potom necháme okapat a nahrubo nasekáme.
- Vyloupeme, očistíme a nařízneme garnáty podélně po hřbetu, aby se otevřeli (ocásek a hlavičku necháme). Stáhneme kůži z olihní, uvnitř propláchneme a nakrájíme na 0,5 cm široké kroužky. Hřebenatky zbavíme tmavých žilek.
- Vydrhneme slávky i se škeblemi dočista a odstraníme z ulit vousy. Otevřené mušle vyhazujeme.
- V pánvi Wok rozpálíme olej a naprudko v něm usmažíme utřený česnek do světlehněda. Česnek přendáme na talířek.
- Opět v pánvi Wok dusíme na středně prudkém ohni směs garnátů, olihní a mušlí v limetkové šťávě asi 2 minuty, až se garnáti rozevřou. K tomu přidáme hřebenatky a dusíme ještě asi 1 minutu. Neotevřené mušle opět vyhodíme. Přidáme nudle a houby a dále 2 minuty dusíme, až jsou hotové. Odstavíme z ohně, přidáme na tenká kolečka nakrájené (pouze bílé nadzemní části) snítky citronové trávy, na tenká kolečka nakrájenou šalotku, chilli koření, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, promícháme a dokořeníme.
- Servírujeme na talíři pokladeném listy hlávkového salátu. Na směs z darů moře nasypeme na kroužky nakrájenou a jader zbavenou chilli papričku a smažený česnek.