Zelené kari s rybími kuličkami

Ingredience


Bazalka 1 hrst
Chilli paprička 0.5 ks
Cukr palmový 2 polévková lžíce
Filé rybí 350 g
Galgan 50 g
Kafirové listy 3 ks
Kari pasta zelená 2 polévková lžíce
Kokosová smetana 60 ml
Lilek 180 g
Mléko kokosové 440 ml
Omáčka rybí 2 polévková lžíce
Thajský lilek 170 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V mixéru či robotu rozmixujeme nahrubo nasekané rybí filety na hladkou pastu, aby se táhla (můžeme i rozdrtit v hmoždíři).
  2. Do woku nalijeme kokosovou smetanu a na mírném ohni postupně zahříváme, až se oddělí vrstva tuku a usadí se na hladině. Stále mícháme, aby nezačala smetana hnědnout. Přidáme kari pastu a mícháme, aby se spojila se smetanou a začala vonět. Přilijeme téměř všechno kokosové mléko a zamícháme.
  3. Navlhčenýma rukama, lžící nebo naběračkou vytvarujeme z rybího těsta kuličky nebo placičky o velikosti 2 cm a vhazujeme je do kokosového kari mléka. Přihodíme lilky nakrájené na čtvrtky, přilijeme rybí omáčku a přisypeme cukr. Stále mícháme a vaříme asi 12 - 15 minut, až se rybí maso a lilky uvaří.
  4. Vmícháme galgán nakrájený na plátky, na půlky natrhané kaffirové listy a dle potřeby dokořeníme.
  5. Servírujeme naběračkou na talíře a podáváme zakapané kokosovým mlékem, posypané lístky bazalky a na kolečka nakrájenou a jadérek zbavenou chilli papričkou.