Zelené kari s rybími kuličkami
Ingredience
Bazalka |
1 hrst |
Chilli paprička |
0.5 ks |
Cukr palmový |
2 polévková lžíce |
Filé rybí |
350 g |
Galgan |
50 g |
Kafirové listy |
3 ks |
Kari pasta zelená |
2 polévková lžíce |
Kokosová smetana |
60 ml |
Lilek |
180 g |
Mléko kokosové |
440 ml |
Omáčka rybí |
2 polévková lžíce |
Thajský lilek |
170 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V mixéru či robotu rozmixujeme nahrubo nasekané rybí filety na hladkou pastu, aby se táhla (můžeme i rozdrtit v hmoždíři).
- Do woku nalijeme kokosovou smetanu a na mírném ohni postupně zahříváme, až se oddělí vrstva tuku a usadí se na hladině. Stále mícháme, aby nezačala smetana hnědnout. Přidáme kari pastu a mícháme, aby se spojila se smetanou a začala vonět. Přilijeme téměř všechno kokosové mléko a zamícháme.
- Navlhčenýma rukama, lžící nebo naběračkou vytvarujeme z rybího těsta kuličky nebo placičky o velikosti 2 cm a vhazujeme je do kokosového kari mléka. Přihodíme lilky nakrájené na čtvrtky, přilijeme rybí omáčku a přisypeme cukr. Stále mícháme a vaříme asi 12 - 15 minut, až se rybí maso a lilky uvaří.
- Vmícháme galgán nakrájený na plátky, na půlky natrhané kaffirové listy a dle potřeby dokořeníme.
- Servírujeme naběračkou na talíře a podáváme zakapané kokosovým mlékem, posypané lístky bazalky a na kolečka nakrájenou a jadérek zbavenou chilli papričkou.