Brioškový koláč se šlehačkou a cukrovými mandlemi
Ingredience
Cukr krupice |
70 g |
Droždí |
20 g |
Mandle cukrové |
100 g |
Máslo čerstvé |
270 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
6 ks |
Vejce slepičí |
6 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy vlažné vody a společně s vejci nalijeme do důlku. Vše opatrně promícháme, vytvoříme vláčné těsto a uhněteme dohladka.
- Na závěr přidáme 250g másla, těsto hněteme ještě asi 10min a poté ho dáme do lednice na 24hodin.
- Z odleželého těsta vytvoříme kruhový plát a přeneseme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme asi 30minut kynout.
- Mezitím ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji promícháme s rozšlehanými bílky.
- Troubu předehřejeme na 190C.
- Těsto mírně stlačíme tak, abychom vytvarovali dokola okraje. V hmoždíři roztlučeme cukrové mandle, nasypeme je na těsto, poté rozetřeme směs šlehačky a bílků a vše posypeme cukrem.
- Pečeme asi 15minut.