Brioškový koláč se šlehačkou a cukrovými mandlemi

Ingredience


Cukr krupice 70 g
Droždí 20 g
Mandle cukrové 100 g
Máslo čerstvé 270 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 2 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 6 ks
Vejce slepičí 6 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Těsto na koláč si připravíme den předem. Do mísy nasypeme mouku. Uděláme důlek a nasypeme sůl a 50g cukru. Připravíme kvásek z kvasnic a trochy vlažné vody a společně s vejci nalijeme do důlku. Vše opatrně promícháme, vytvoříme vláčné těsto a uhněteme dohladka.
  2. Na závěr přidáme 250g másla, těsto hněteme ještě asi 10min a poté ho dáme do lednice na 24hodin.
  3. Z odleželého těsta vytvoříme kruhový plát a přeneseme na vymazaný plech. Na teplém místě necháme asi 30minut kynout.
  4. Mezitím ze smetany ušleháme tuhou šlehačku a lehce ji promícháme s rozšlehanými bílky.
  5. Troubu předehřejeme na 190C.
  6. Těsto mírně stlačíme tak, abychom vytvarovali dokola okraje. V hmoždíři roztlučeme cukrové mandle, nasypeme je na těsto, poté rozetřeme směs šlehačky a bílků a vše posypeme cukrem.
  7. Pečeme asi 15minut.