Kmínová polévka s vejcem

Ingredience


Kmín celý 1 hrst
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pažitka 1 hrst
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 0.5 l
Vývar zeleninový 1 l
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Základem polévky je vývar uvařený z kmínu, soli a vody. Vše vaříme asi 30 minut.
  2. Během varu si vedle připravíme na oleji světlou jíšku, zalijeme ji zeleninovým nebo masovým vývarem, rozšleháme a povaříme vše 15 minut. Potom přilijeme vývar z kmínu a vše ještě 5 minut povaříme. Dochutíme solí a zašleháme vejce.
  3. Polévku podáváme se sekanou petrželí nebo pažitkou a opečenými žemlovými krutony. Lze dochutit také pepřem.
  4. Místo vejce můžeme 10 minut před koncem varu vhodit do polévky hrst růžové čočky, máslový hrášek, nebo kukuřici.