Kmínová polévka s vejcem
Ingredience
Kmín celý |
1 hrst |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pažitka |
1 hrst |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
0.5 l |
Vývar zeleninový |
1 l |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Základem polévky je vývar uvařený z kmínu, soli a vody. Vše vaříme asi 30 minut.
- Během varu si vedle připravíme na oleji světlou jíšku, zalijeme ji zeleninovým nebo masovým vývarem, rozšleháme a povaříme vše 15 minut. Potom přilijeme vývar z kmínu a vše ještě 5 minut povaříme. Dochutíme solí a zašleháme vejce.
- Polévku podáváme se sekanou petrželí nebo pažitkou a opečenými žemlovými krutony. Lze dochutit také pepřem.
- Místo vejce můžeme 10 minut před koncem varu vhodit do polévky hrst růžové čočky, máslový hrášek, nebo kukuřici.