Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou

Ingredience


Celer řapíkatý 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule červená 1 ks
Kapie 3 ks
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 4 polévková lžíce
Petržel - nať 1 hrst
Polenta 250 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 špetka
Sýr Gorgonzola 200 g
Voda pitná 1 l
Žampiony čerstvé 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Instantní polentu nasypeme do vařící osolené vody, ochutíme třeným česnekem a sekanou petrželkou a 3 minuty povaříme. Vymažeme pekáček olivovým olejem a do něj položíme a uhladíme uvařenou polentu a necháme ztuhnout.
  2. Oloupanou a očištěnou zeleninu (mrkev, kapie, cibule, řapíkatý celer) nakrájíme na kostičky, orestujeme a přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony. Vše zprudka osmažíme. Přilijeme smetanu a přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu nebo nivu. Vše zamícháme a přebytečnou smetanu vylijeme, aby směs byla hustá.
  3. Polentu před podáváním zahřejeme a servírujeme jí s omáčkou.