Polenta se zeleninovo-houbovou omáčkou
Ingredience
Celer řapíkatý |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
1 ks |
Kapie |
3 ks |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 hrst |
Polenta |
250 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Gorgonzola |
200 g |
Voda pitná |
1 l |
Žampiony čerstvé |
200 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Instantní polentu nasypeme do vařící osolené vody, ochutíme třeným česnekem a sekanou petrželkou a 3 minuty povaříme. Vymažeme pekáček olivovým olejem a do něj položíme a uhladíme uvařenou polentu a necháme ztuhnout.
- Oloupanou a očištěnou zeleninu (mrkev, kapie, cibule, řapíkatý celer) nakrájíme na kostičky, orestujeme a přidáme na tenké plátky nakrájené žampiony. Vše zprudka osmažíme. Přilijeme smetanu a přidáme na kostičky nakrájenou gorgonzolu nebo nivu. Vše zamícháme a přebytečnou smetanu vylijeme, aby směs byla hustá.
- Polentu před podáváním zahřejeme a servírujeme jí s omáčkou.