Koláč se šproty, zeleninou a blaťáckým zlatem

Ingredience


Celer řapíkatý 0.25 ks
Česnek 4 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Hořčice plnotučná 1 polévková lžíce
Kapary 12 ks
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná celozrnná 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Oregano sušené 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 4 ks
Smetana 12% (konzumní) 150 ml
Šproty uzené 1 balení
Sůl 1 špetka
Sýr Blaťácké zlato 200 g
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si z mouky, másla, vody a soli vypracujeme hladké a tuhé těsto na koláč, které se nelepí a dáme ho do lednice asi na 30 minut odležet.
  2. V mezidobí nakrájíme všechnu zeleninu na kolečka a plátky. Celer musíme nejdříve oloupat.
  3. V misce smícháme smetanu s vejci a citronovou šťávou, hořčicí, oreganem, strouhaným sýrem a solí. Můžeme přidat i pikantní koření.
  4. Pečící formu vyložíme těstem a vytvoříme vyšší okraje. Do těsta vlijeme smetanu a poklademe zeleninu, šproty a kapari. Pečeme 30-40 minut ve 180ti stupních.