Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Chřest zelený |
300 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Fenykl čerstvý |
0.5 ks |
Losos obecný |
400 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
3 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
150 g |
Šťáva z růžových grepů |
3 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar zeleninový |
350 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou.
- Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl.
- Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla.
- Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem.