Losos s citrusy, chřestem a fenyklovým rizotem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chřest zelený 300 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Fenykl čerstvý 0.5 ks
Losos obecný 400 g
Máslo čerstvé 40 g
Med včelí 1 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 3 polévková lžíce
Rýže loupaná 150 g
Šťáva z růžových grepů 3 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 100 ml
Vývar zeleninový 350 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve zprudka a krátce opečeme kůží dolů lososa na olivovém oleji, podlijeme šťávou z citrusů, vmícháme med, osolíme šťávu i lososa a šťávu necháme vydusit na sirupovou konzistenci. Během smažení přeléváme lososa šťávou.
  2. Vedle v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme rýži, orestujeme a zalijeme vínem. Stále mícháme a doléváme vývar. Jakmile rýže vstřebá dolitý vývar, přilijeme další část vývaru a čekáme, až rýže změkne. Poté jí osolíme, vmícháme máslo a na tenké nudličky nakrájený fenykl.
  3. Dále si připravíme chřest. Očištěný chřest vložíme do vyšší pánve nebo hrnce s vařící vodou, kterou ochutíme citronovou šťávou a solí a 3-4 minuty povaříme, aby byl měkký, scedíme a na talíři podáváme s kouskem másla.
  4. Porci lososa podáváme na kopečku fenyklové rýže se šťávou a chřestem politým máslem.