Bramborové žemličky

Ingredience


Brambory 350 g
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Droždí 42 g
Mléko plnotučné 350 ml
Mouka pšeničná celozrnná 350 g
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Olej slunečnicový 50 ml
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.
  2. Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.
  3. Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.