Bramborové žemličky
Ingredience
Brambory |
350 g |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí |
42 g |
Mléko plnotučné |
350 ml |
Mouka pšeničná celozrnná |
350 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Olej slunečnicový |
50 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Rozdrobíme droždí a rozmícháme ho se lžící krupicového cukru. Zalijeme ho trochou vlažného mléka a přidáme asi lžíci mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple 20 minut kynout. Vedle oloupeme vařené brambory, najemno nastrouháme, přidáme mouku, vejce, olej, sůl a vyběhlý kvásek. Vše zpracujeme v těsto a tvarujeme z něj malé bochánky nebo kolečka. Těsto poklademe na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme těsto olejem a pečeme při 180 stupních asi 25 minut. Hned po upečení žemličky znovu potřeme olejem.
- Naslano můžeme přidat do těsta tymián, šunku, petrželku a cibuli.
- Nasladko do těsta můžeme přidat lžíci cukru a rozinky, meruňky a jiné sušené ovoce.