Hovězí pečeně budějovická

Ingredience


Česnek 30 g
Cibule 300 g
Hovězí maso zadní 750 g
Hovězí vývar základní 700 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Paprika mletá sladká 20 g
Protlak rajčatový 100 g
Slanina vepřová 50 g
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 30 g
Tuk 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.
  2. Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na polovině tuku. Na tomto základu maso krátce opečeme, přisypeme mletou papriku, zasmahneme a zalijeme vlažným vývarem.
  3. Přidáme rajčatový protlak, česnek, přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
  4. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, zalijeme ji vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného míchání provaříme.
  5. Ke konci varu přilijeme smetanu, povaříme, omáčku přecedíme přes hustý cedník, přisolíme a ještě povaříme.