Hovězí pečeně budějovická
Ingredience
Česnek |
30 g |
Cibule |
300 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Hovězí vývar základní |
700 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Protlak rajčatový |
100 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
30 g |
Tuk |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Maso opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.
- Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na polovině tuku. Na tomto základu maso krátce opečeme, přisypeme mletou papriku, zasmahneme a zalijeme vlažným vývarem.
- Přidáme rajčatový protlak, česnek, přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zásmažkou ze zbylého tuku a prosáté mouky, zalijeme ji vlažným vývarem, dobře rozšleháme a za občasného míchání provaříme.
- Ke konci varu přilijeme smetanu, povaříme, omáčku přecedíme přes hustý cedník, přisolíme a ještě povaříme.