Francouzský sladký koláč s Calvadosem

Ingredience


Calvados 1 polévková lžíce
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Jablka 4 ks
Listové těsto 500 g
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Tresť vanilková 0.0625 kávová lžička
Tvaroh jemný 250 g
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 polévková lžíce
Zakysaná smetana 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma.
  2. Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme.
  3. Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
  4. Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská.
  5. Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený.