Francouzský sladký koláč s Calvadosem
Ingredience
Calvados |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Jablka |
4 ks |
Listové těsto |
500 g |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Tresť vanilková |
0.0625 kávová lžička |
Tvaroh jemný |
250 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
Zakysaná smetana |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma.
- Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme.
- Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
- Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská.
- Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený.