Brambory s celerem a jablky
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Celer bulvový |
400 g |
Citronová šťáva |
1 kávová lžička |
Jablka |
2 ks |
Jíška instantní |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
200 ml |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Polévkové kostky Vitana |
0.5 kostka |
Smetana 12% (konzumní) |
200 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do vody s trochou citronové šťávy a soli. Povaříme téměř doměkka a scedíme.
- Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm.
- Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme brambory a na ně ve vrstvách jablka a celer. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Vrchní vrstvu tvoří brambory.
- Smetanu s mlékem ohřejeme, všleháme jíšku, sypký bujón a okořeníme špetkou muškátu. Směsí zalijeme obsah zapékací mísy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.