Brambory s celerem a jablky

Ingredience


Brambory 2 ks
Celer bulvový 400 g
Citronová šťáva 1 kávová lžička
Jablka 2 ks
Jíška instantní 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 200 ml
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Polévkové kostky Vitana 0.5 kostka
Smetana 12% (konzumní) 200 ml
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do vody s trochou citronové šťávy a soli. Povaříme téměř doměkka a scedíme.
  2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme brambory a na ně ve vrstvách jablka a celer. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Vrchní vrstvu tvoří brambory.
  4. Smetanu s mlékem ohřejeme, všleháme jíšku, sypký bujón a okořeníme špetkou muškátu. Směsí zalijeme obsah zapékací mísy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.