Burgundská hovězí pečeně

Ingredience


Cibule 100 g
Citrony 50 g
Cukr krupice 50 g
Divoké koření celé 3 g
Hovězí maso zadní 750 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Ocet kvasný lihový 50 ml
Protlak rajčatový 50 g
Slanina vepřová 37.5 g
Sůl 25 g
Tuk 150 g
Víno červené 100 ml
Voda pitná 1 l
Zelenina kořenová 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso omyjeme, osušíme, protkneme slaninou a osolíme.
  2. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme s divokým kořením na tuku dozlatova a přidáme cukr. V tomto základu maso krátce opečeme.
  3. Potom maso zalijeme částí vlažné vody, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, rajčatový protlak a zastříkneme octem. Přikryjeme poklicí a maso dusíme v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vlažnou vodou.
  4. Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a rozšleháme. Za občasného míchání vaříme 20 minut.
  5. Nakonec do omáčky přilijeme červené víno a ještě krátce převaříme.