Burgundská hovězí pečeně
Ingredience
Cibule |
100 g |
Citrony |
50 g |
Cukr krupice |
50 g |
Divoké koření celé |
3 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
50 ml |
Protlak rajčatový |
50 g |
Slanina vepřová |
37.5 g |
Sůl |
25 g |
Tuk |
150 g |
Víno červené |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
Zelenina kořenová |
250 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí maso omyjeme, osušíme, protkneme slaninou a osolíme.
- Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, osmažíme s divokým kořením na tuku dozlatova a přidáme cukr. V tomto základu maso krátce opečeme.
- Potom maso zalijeme částí vlažné vody, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, rajčatový protlak a zastříkneme octem. Přikryjeme poklicí a maso dusíme v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vlažnou vodou.
- Maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a rozšleháme. Za občasného míchání vaříme 20 minut.
- Nakonec do omáčky přilijeme červené víno a ještě krátce převaříme.