Vepřová plec s pivní omáčkou
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Perník |
100 g |
Pivo světlé 10% 3,9% obj. |
125 ml |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky sušené |
100 g |
Vepřová plec |
1000 g |
Zakysaná smetana |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Maso omyjeme, kůži mřížkovitě nakrájíme, do plece vetřeme sůl, pepř a utřený česnek.
- Na plech položíme omyté, rozpůlené rajče, oloupané, na kousky nakrájené cibule, kousky mrkve i pórku, na zeleninu položíme maso kůží nahoru. Vše zalijeme trochou piva a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 2 hodiny. Během pečení maso potíráme vypečenou šťávou, před koncem pečení i studenou vodou.
- Upečenou plec vyjmeme, přikryjeme alobalem a necháme na teplém místě.
- Vypečenou šťávu zvolna svaříme se zbylým pivem a přecedíme. Přidáme do ní vypeckované, namočené švestky, nastrouhaný perník, nakonec mouku rozmíchanou ve smetaně, chvíli povaříme.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.