Vepřová plec s pivní omáčkou

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Cibule 2 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Perník 100 g
Pivo světlé 10% 3,9% obj. 125 ml
Pórek 1 ks
Rajčata 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Švestky sušené 100 g
Vepřová plec 1000 g
Zakysaná smetana 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso omyjeme, kůži mřížkovitě nakrájíme, do plece vetřeme sůl, pepř a utřený česnek.
  2. Na plech položíme omyté, rozpůlené rajče, oloupané, na kousky nakrájené cibule, kousky mrkve i pórku, na zeleninu položíme maso kůží nahoru. Vše zalijeme trochou piva a pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia asi 2 hodiny. Během pečení maso potíráme vypečenou šťávou, před koncem pečení i studenou vodou.
  3. Upečenou plec vyjmeme, přikryjeme alobalem a necháme na teplém místě.
  4. Vypečenou šťávu zvolna svaříme se zbylým pivem a přecedíme. Přidáme do ní vypeckované, namočené švestky, nastrouhaný perník, nakonec mouku rozmíchanou ve smetaně, chvíli povaříme.
  5. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.