Zbojnická hovězí pečeně
Ingredience
Česnek |
50 g |
Cibule |
200 g |
Hovězí maso zadní |
750 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
150 g |
Sůl |
30 g |
Tuk |
120 g |
Voda pitná |
700 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí maso opláchneme a nařízneme na plát. Rozklepeme jej doširoka a potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme a poklademe tenkými plátky slaniny. Maso zavineme a převážeme provázkem.
- Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, osmažíme na tuku dorůžova a v tomto základu opečeme připravené maso, podlijeme je vodou a pečeme (dusíme) v troubě doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme teplou vodou.
- Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmažíme a podlijeme vodou. Za občasného míchání provaříme.
- Nakonec šťávu procedíme přes hustý cedník a ještě krátce provaříme.