Jidáše z medového těsta
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Droždí |
30 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Med včelí |
80 g |
Mléko polotučné |
250 ml |
Mouka polohrubá |
500 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z droždí, cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek.
- Máslo i med mírně nahřejeme, utřeme se žloutky. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, necháme vykynout.
- Z těsta vyválíme plát silný asi půl centimetru, tvořítkem vykrajujeme kolečka, urovnáme je na pomaštěný plech, necháme znovu vykynout a rádýlkem na ně naznačíme mřížku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a jidášky upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
- Vychladlé pomažeme medem a podáváme.