Jidáše z medového těsta

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Droždí 30 g
Máslo čerstvé 100 g
Med včelí 80 g
Mléko polotučné 250 ml
Mouka polohrubá 500 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z droždí, cukru, trošky mouky a vlažného mléka připravíme kvásek.
  2. Máslo i med mírně nahřejeme, utřeme se žloutky. Přidáme mouku, sůl, kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto, necháme vykynout.
  3. Z těsta vyválíme plát silný asi půl centimetru, tvořítkem vykrajujeme kolečka, urovnáme je na pomaštěný plech, necháme znovu vykynout a rádýlkem na ně naznačíme mřížku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a jidášky upečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
  4. Vychladlé pomažeme medem a podáváme.