Dušené jehněčí s cuketou
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cuketa |
250 g |
Jehněčí kýta |
750 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
30 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
2 polévková lžíce |
Víno bílé |
250 ml |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupanou cibuli a česnek nasekáme, omytá rajčata a cukety nakrájíme na větší kostky. Očištěné a omyté jehněčí maso nakrájíme na kostky.
- V kastrole na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem, přidáme maso a po všech stranách je opečeme dozlatova. Dále přidáme rajčata, krátce je podusíme a vše podlijeme vínem. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu vody a zvolna dusíme pod pokličkou za častého promíchání asi 1 hodinu.
- Cukety osolíme (1/2 lžička), osmažíme na olivovém oleji (polovina dávky) a poklademe na maso. Povrch posypeme nastrouhaným sýrem. Zakapeme olejem a pokrm zapečeme v horké troubě nebo pod grilem. Ozdobíme nasekanou petrželkou.