Broskvový nákyp
Ingredience
Broskve |
500 g |
Cukr krupice |
180 g |
Cukr moučkový |
2 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
2 ks |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Mandle |
100 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mouka polohrubá |
80 g |
Solamyl |
80 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
0.5 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Broskve spaříme vařící vodou, oloupeme, vypeckujeme a rozčtvrtíme.
- Formu vymažeme máslem, urovnáme do ní broskve a posypeme je 30 g cukru a vanilkovým cukrem.
- Z bílků a trochy studené vody ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 150 g cukru a vanilkový cukr, nakonec vmícháme rozkvedlané žloutky. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a spolu s nasekanými mandlemi vmícháme do těsta.
- Těstem pokryjeme broskve ve formě a na spodní mřížce v troubě pečeme nákyp při 180 stupních Celsia asi 45 minut.
- Vyjmeme z trouby, pocukrujeme a ihned podáváme.
- Vhodnou přílohou je vanilková omáčka nebo vinné šodó.