Broskvový nákyp

Ingredience


Broskve 500 g
Cukr krupice 180 g
Cukr moučkový 2 polévková lžíce
Cukr vanilka 2 ks
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Mandle 100 g
Máslo čerstvé 20 g
Mouka polohrubá 80 g
Solamyl 80 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 0.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Broskve spaříme vařící vodou, oloupeme, vypeckujeme a rozčtvrtíme.
  2. Formu vymažeme máslem, urovnáme do ní broskve a posypeme je 30 g cukru a vanilkovým cukrem.
  3. Z bílků a trochy studené vody ušleháme pevný sníh, přidáme do něj 150 g cukru a vanilkový cukr, nakonec vmícháme rozkvedlané žloutky. Mouku smícháme se solamylem a práškem do pečiva a spolu s nasekanými mandlemi vmícháme do těsta.
  4. Těstem pokryjeme broskve ve formě a na spodní mřížce v troubě pečeme nákyp při 180 stupních Celsia asi 45 minut.
  5. Vyjmeme z trouby, pocukrujeme a ihned podáváme.
  6. Vhodnou přílohou je vanilková omáčka nebo vinné šodó.