Ementálská bramborová polévka
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cibule |
1 ks |
Majoránka |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Mrkev kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pórek |
2 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
4 polévková lžíce |
Sýr Ementál (Primátor) |
200 g |
Vývar z hovězích kostí |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Brambory oloupeme a rozkrájíme, pórek a mrkev nakrájíme nadrobno, přidáme k cibuli a společně ještě asi 2 minuty podusíme.
- Zalijeme vývarem a 30 minut vaříme. Pak vše prolisujeme (nebo vychladlé rozmixujeme),zahustíme klechtánkem z mouky a smetany, přisypeme majoránku s petrželkou a za občasného míchání ještě vaříme asi 10 minut na mírném ohni.
- Nakonec dosolíme, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a přikápneme trochu octa.
- Do talířů servírujeme na nastrouhaný ementálský sýr.