Ementálská bramborová polévka

Ingredience


Brambory 1 kg
Cibule 1 ks
Majoránka 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Mrkev kořen 2 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pórek 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 4 polévková lžíce
Sýr Ementál (Primátor) 200 g
Vývar z hovězích kostí 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nakrájenou cibuli osmahneme na másle. Brambory oloupeme a rozkrájíme, pórek a mrkev nakrájíme nadrobno, přidáme k cibuli a společně ještě asi 2 minuty podusíme.
  2. Zalijeme vývarem a 30 minut vaříme. Pak vše prolisujeme (nebo vychladlé rozmixujeme),zahustíme klechtánkem z mouky a smetany, přisypeme majoránku s petrželkou a za občasného míchání ještě vaříme asi 10 minut na mírném ohni.
  3. Nakonec dosolíme, okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a přikápneme trochu octa.
  4. Do talířů servírujeme na nastrouhaný ementálský sýr.