Bretaňský koláč
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
1 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
300 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Cukr se špetkou soli a 4 žloutky metličkou ušleháme dohladka. Máslo rozmícháme na pastu a přidáme do směsi. Přilijeme rum a postupně za stálého míchání přidáváme mouku.
- Troubu předehřejeme na 180C.
- Těsto vlijeme do rozvírací dortové formy a stěrkou uhladíme. Zbylé žloutky rozšleháme v mléce a štětcem koláč jimi potřeme. Vidličkou můžeme vytvořit na povrchu ornamenty.
- Vložíme do trouby a pečeme 45minut.
- Hotový koláč vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.