Bretaňský koláč

Ingredience


Cukr krupice 200 g
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 1 polévková lžíce
Mouka polohrubá 300 g
Rum 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cukr se špetkou soli a 4 žloutky metličkou ušleháme dohladka. Máslo rozmícháme na pastu a přidáme do směsi. Přilijeme rum a postupně za stálého míchání přidáváme mouku.
  2. Troubu předehřejeme na 180C.
  3. Těsto vlijeme do rozvírací dortové formy a stěrkou uhladíme. Zbylé žloutky rozšleháme v mléce a štětcem koláč jimi potřeme. Vidličkou můžeme vytvořit na povrchu ornamenty.
  4. Vložíme do trouby a pečeme 45minut.
  5. Hotový koláč vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.