Slávky v těstíčku
Ingredience
Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g |
Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
225 ml |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Bylinky čerstvé - svazek |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
1 kávová lžička |
Olej olivový |
225 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Mušle slávky |
900 g |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.
- Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.
- Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.
- Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.
- Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.