Slávky v těstíčku

Ingredience


Mouka pšeničná hladká T 650 180 g
Pivo světlé 12% 4,5% obj. 225 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Bylinky čerstvé - svazek 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Hořčice 1 kávová lžička
Ocet vinný 1 kávová lžička
Olej olivový 225 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Citrony 1 ks
Mušle slávky 900 g
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Petržel - nať 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.
  2. Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.
  3. Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.
  4. Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.
  5. Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.