Slávky s omáčkou pesto

Ingredience


Bazalka 6 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Mušle slávky 900 g
Olej olivový extra panenský 100 ml
Oříšky piniové 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 2 ks
Strouhanka 120 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Opláchnuté a kartáčkem vydrhnuté slávky zbavíme byssových vláken. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Uzavřené slávky vaříme pod pokličkou na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Ty, které se ani po 4 minutách neotevřou, vyhodíme, pak slijeme tekutinu, přecedíme ji a vaříme tak dlouho, dokud nám nezůstane pouze jedna lžíce. Přelijeme do mixéru, přidáme lístky bazalky, česnek, piniové oříšky, parmazán a vše rozmixujeme. Přidáme olivový olej, strouhanku, osolíme, opepříme a dále mixujeme, aby se vše dobře promíchalo.
  2. Mezitím vychládlé slávky otevřeme, uvolníme maso od skořápky a prázdnou polovinu schránky vyhodíme. Potom rozdělíme omáčku pesto se strouhankou na slávky, rozložíme je na plech a pod předehřátým grilem zapečeme. Když je maso slávek dobře prohřáté, upravíme je na talíře, obložíme plátky rajčat, bazalkovými lístky a můžeme podávat.