Švestkový koláč z brioškového těsta
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Droždí |
20 g |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mouka polohrubá |
500 g |
Skořice mletá |
1 špetka |
Sůl |
2 kávová lžička |
Švestky |
1 kg |
Vejce slepičí |
5 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejprve smícháme mouku s 50g cukru, solí a kvasnicemi rozmíchanými v trošce vlažné vody. Rozklepneme vajíčko a zpracujeme těsto. Nesmí se lepit na ruce. Poté přidáme máslo a hněteme ještě cca 10minut. Vyválíme kouli a necháme při pokojové teplotě asi hodinu kynout. Potom těsto zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na chladném místě.
- Troubu předehřejeme na 210C.
- Švestky omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme a vypeckujeme.
- Těsto vlijeme do koláčové formy a uhladíme. Navrstvíme švestky, posypeme cukrem a skořicí.
- Koláč pečeme 30-40minut.