Švestkový koláč z brioškového těsta

Ingredience


Cukr krupice 80 g
Droždí 20 g
Máslo čerstvé 200 g
Mouka polohrubá 500 g
Skořice mletá 1 špetka
Sůl 2 kávová lžička
Švestky 1 kg
Vejce slepičí 5 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve smícháme mouku s 50g cukru, solí a kvasnicemi rozmíchanými v trošce vlažné vody. Rozklepneme vajíčko a zpracujeme těsto. Nesmí se lepit na ruce. Poté přidáme máslo a hněteme ještě cca 10minut. Vyválíme kouli a necháme při pokojové teplotě asi hodinu kynout. Potom těsto zakryjeme potravinovou fólií a uložíme na chladném místě.
  2. Troubu předehřejeme na 210C.
  3. Švestky omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme a vypeckujeme.
  4. Těsto vlijeme do koláčové formy a uhladíme. Navrstvíme švestky, posypeme cukrem a skořicí.
  5. Koláč pečeme 30-40minut.