Thajská krevetová polévka
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Chilli paprička sušená |
2 ks |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Citronová tráva |
1 ks |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Garnát obecný |
2 polévková lžíce |
Houby Shitake sušené |
8 ks |
Kafirové listy |
2 ks |
Krevety tygří - loupané |
450 g |
Olej rostlinný |
4 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
3 polévková lžíce |
Šalotka |
1 ks |
Vývar drůbeží |
450 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Opečeme česnek v hrnci na rozehřátém oleji. Když začne hnědnout, naběračkou s otvory ho vyjmeme a odložíme. Poté do oleje přidáme šalotku, opečeme ji dozlatova, opět z oleje vyjmeme a odložíme. Nyní v oleji opečeme chilli papričky a když začnou tmavnout, vyjmeme je a zbavíme přebytečného oleje pomocí papírových utěrek. Olej odstavíme a necháme vychladnout.
- Do mixéru nebo hmoždíře vložíme sušené garnáty (můžeme vynechat), opečené sušené chilli papričky, šalotku, česnek a mixujeme nebo paličkou rozmělňujeme, dokud nevznikne hladká pasta, kterou přidáme do hrnce s olejem a necháme znovu zahřát. Vmícháme cukr, thajskou rybí omáčku a odstavíme. Tak máme připravenou tom-jam omáčku.
- Do kuřecího vývaru dáme 2 lžíce tom-jam omáčky, ve velkém hrnci zahříváme, přidáme citronelu, citronovou šťávu, listy limetky, thajskou rybí omáčku, cukr, chilli papričky a 2 minuty zvolna povaříme. Do polévky přidáme houby a krevety a další 2-3 minuty vaříme.
- Polévku rozdělíme do nahřátých misek, posypeme proužky jarní cibulky a ihned servírujeme.