Thajská krevetová polévka

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Chilli paprička sušená 2 ks
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Citronová tráva 1 ks
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Garnát obecný 2 polévková lžíce
Houby Shitake sušené 8 ks
Kafirové listy 2 ks
Krevety tygří - loupané 450 g
Olej rostlinný 4 polévková lžíce
Omáčka rybí 3 polévková lžíce
Šalotka 1 ks
Vývar drůbeží 450 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Opečeme česnek v hrnci na rozehřátém oleji. Když začne hnědnout, naběračkou s otvory ho vyjmeme a odložíme. Poté do oleje přidáme šalotku, opečeme ji dozlatova, opět z oleje vyjmeme a odložíme. Nyní v oleji opečeme chilli papričky a když začnou tmavnout, vyjmeme je a zbavíme přebytečného oleje pomocí papírových utěrek. Olej odstavíme a necháme vychladnout.
  2. Do mixéru nebo hmoždíře vložíme sušené garnáty (můžeme vynechat), opečené sušené chilli papričky, šalotku, česnek a mixujeme nebo paličkou rozmělňujeme, dokud nevznikne hladká pasta, kterou přidáme do hrnce s olejem a necháme znovu zahřát. Vmícháme cukr, thajskou rybí omáčku a odstavíme. Tak máme připravenou tom-jam omáčku.
  3. Do kuřecího vývaru dáme 2 lžíce tom-jam omáčky, ve velkém hrnci zahříváme, přidáme citronelu, citronovou šťávu, listy limetky, thajskou rybí omáčku, cukr, chilli papričky a 2 minuty zvolna povaříme. Do polévky přidáme houby a krevety a další 2-3 minuty vaříme.
  4. Polévku rozdělíme do nahřátých misek, posypeme proužky jarní cibulky a ihned servírujeme.